• Videowebbplatser

  I takt med att internet klarar av högre och högre hastigheter i överföring av data har videoinnehåll fått en allt större betydelse på internet. Du kan idag använda videos i många olika syften och de kommer i en mängd former, allt från reklam och marknadsföring till privata inspelningar. YouTube är idag världens största videowebbplats där miljontals videos och användare samlas. De flesta videowebbplatser bygger på samma princip.

 • Tre olika typer av användare

  Privat

  Du kan som privatperson ladda upp videos för att andra ska kunna se dem, antingen vem som helst eller de du själv väljer att skicka videon till.

  Artister och kändisar

  Många artister och kändisar använder videowebbplatser för att sprida musikvideos, personliga inspelningar eller videodagböcker till sina fans.

  Företag, myndigheter och organisationer

  Alla möjliga typer av verksamheter använder videowebbplatser för att sprida marknadsföring och information till sina målgrupper.

 • Fyra sätt att hitta en video

  Direktlänk

  Varje video på en webbplats kan du nå via en direktlänk som tar dig direkt till en specifik video genom att helt enkelt klicka på länken.

  Användare

  Varje användare som laddar upp videos har en samlingssida som du kan besöka för att se alla videos som den användaren laddat upp.

  Sökfältet

  Genom att söka dig fram i sökfältet kan du enkelt hitta videos av olika slag, antingen med hjälp av ett ord eller en kombination av flera sökord.

  Andra webbplatser

  De flesta videowebbplatser har stöd för att lägga ut videos på vilken annan webbplats som helst, och alltså sprida den utanför webbplatsens egen sida.

 • När du hittat en video

  Låt oss säga att du hittat en video du vill titta på. Du får du vanligtvis upp en sida som den här.

  Illustration.

  Videospelaren

  När du hittat fram till en video visas den i en videospelare. Videospelaren ger dig möjlighet att spela, pausa och spola i filmen och att kunna förstora den.

  Illustration.

  Avsändaren

  Intill varje video står det vem som laddat upp den. Det är alltså en användare på videowebbplatsen. Du kan klicka på användarens namn för att se andra videos från samma användare.

  Illustration.

  Visningar och betyg

  Under varje video visas oftast hur många som tittat på videon och tittarnas åsikt om videon i form av uppgift om hur många som gillar respektive ogillar videon.

  Illustration.

  Kommentarer

  Förutom möjligheten att gilla eller ogilla videon med ett enkelt klick går det ofta även att kommentera genom att skriva en text, exempelvis en åsikt eller en fråga. Kommentarerna kan alla som är inne på sidan för videon se.

  Illustration.

  Relaterat

  Vid sidan av en video, eller i slutet av videon, får du ofta tips på andra liknande eller relaterade videos som du kan klicka på för att titta på.

  Illustration.
 • Fem exempel på videos

  Vad som är populärt varierar över tid. Men det finns några återkommande innehållstyper som många ständigt använder.

  Instruktionsvideos

  Du kan få hjälp med praktiska saker som kan vara svåra att läsa sig till, exempelvis hur man monterar något eller lagar en maträtt.

  Illustration.

  Roliga klipp

  Du kan se på ren underhållning tänkt att få tittarna att skratta och vilja dela med sig till vänner och familj.

  Illustration.

  Marknadsföring

  Du kan se på reklamfilmer som de vi är vana med från TV och filmtrailers som är reklam för en film.

  Illustration.

  Musikvideos

  Du kan se på musikvideos från artister som oavsett hur kända de är, kan publicera och sprida videos till sina låtar.

  Illustration.

  Serier

  Du kan se klassiska TV-serier som drama, dokumentärer och humor när du själv önskar. Det kan vara serier som blivit sända på TV, men också serier som skapats bara för just den videowebbplatsen.

  Illustration.