• Videosamtal

  I takt med att internet klarar av högre och högre hastigheter i överföring av data så blir videosamtal en allt större del av samtalen. Vi använder det i allt från privata samtal som alternativ till telefonsamtal till att ersätta fysiska möten av olika slag.

 • Fyra fördelar

  Illustration.

  *Förutsätter att du har tillgång till internet, som kan vara begränsat till en viss mängd data (gigabyte) per månad.

 • Användare och kontakter

  De flesta tjänster bygger på att du skapar ett användarkonto, lägger till andra användare, och att ni på så sätt kan nå varandra.

  Illustration.

  Användare

  Ditt användarkonto blir ditt unika ID och fungerar ungefär som ett telefonnummer. Du kan heta ditt riktiga namn eller använda ett smeknamn.

  Illustration.

  Lägg till kontakter

  För att kunna nå andra på ett smidigt sätt kan du lägga till dem som dina kontakter, likt en kontaktlista över telefonnummer. Ofta hittar du kontakter genom att söka på deras namn eller skriva in kontaktens användarnamn.

  Illustration.

  Status

  I vissa tjänster kan du se om dina kontakter är tillgängliga eller inte, det vill säga om de är online och har tjänsten öppen eller inte. Andra tjänster fungerar mer som telefonsamtal, att du helt enkelt får testa att ringa och se om du får svar.

  Illustration.
 • Funktioner

  Illustration.

  Kamera

  Du kan stänga av din kamera om du inte vill att de andra ska se dig, under hela samtalet eller tillfälligt.

  Mikrofon

  Du kan stänga av ditt ljud, exempelvis om du behöver hosta eller för att undvika att störa medan någon annan pratar.

  Lägg till någon

  Du kan lägga till fler deltagare i samtalet.

  Avsluta samtal

  Du kan lägga på/avsluta samtalet när som helst. Samtalet brukar avslutas automatiskt för dig om de andra deltagarna avslutar samtalet.

  Dela skärm

  Du kan dela din skärm så att andra ser vad du ser på skärmen, exempelvis för att visa ett dokument.

  Chatt

  Du kan som ett komplement till video också ofta skriva textmeddelanden till de andra, som alla i samtalet kan ta del av.

 • Fyra exempel på användningsområden

  Samtal

  En person ringer en annan person, som svarar om hen är tillgänglig. Det går fram ringsignaler precis som i ett telefonsamtal.

  Möten

  Två eller flera personer ringer in till ett möte. Det gör det möjlighet för en mer öppen inbjudan dit flera kan gå för att ansluta sig, exempelvis via en länk eller som en del av en kalenderinbjudan.

  Intervju

  Två eller fler personer ringer varandra för att göra en intervju. Det har blivit allt vanligare bland arbetssökande, exempelvis om man sökt ett jobb i en annan stad eller ett annat land.

  Föreläsning eller utbildning

  En eller flera användare kopplar upp sig till ett möte som en person håller i. I det sammanhanget visas ofta inte bara personen som pratar utan också något slags presentationsmaterial.

  Digital vårdcentral

  Du kan koppla upp dig till en vårdcentral online och ha ett möte med en doktor via videosamtal.