• Säkra konton

  På internet kräver många webbplatser att man skapar ett konto för att kunna använda eller få ut det mesta av det webbplatsen erbjuder. Det gäller både tjänster som kostar pengar och de som är gratis. Här får du lära dig mer om tre vanliga alternativ att skapa konton och hur säkra de olika alternativen är.

 • Bedöm uppgifternas känslighet

  Hur känsliga uppgifter finns i en internetbank?

  En internetbank innehåller både personuppgifter, kortuppgifter och möjlighet att beställa kort och tjänster. Det innebär att du både skyddar uppgifter, befintliga pengar och möjlighet att i framtiden använda dina pengar.

  Hur känsliga uppgifter finns på ett e-postkonto eller Facebook-konto?

  På ett e-postkonto finns ofta mycket privat information men sällan personuppgifter eller kortuppgifter. Det kan dock vara saker man vill hålla för sig själv ändå. Det värsta som kan hända är ofta att information går förlorad eller att någon utger sig för att vara du.

  Hur känsliga uppgifter finns i ett konto hos exempelvis Netflix eller Spotify?

  Många tjänster som används är förknippade med ett konto för att betala och få tillgång till innehåll. Det finns dock sällan särskilt känsliga uppgifter. Det värsta som kan hända är att någon använder ditt konto olovligen.

 • Registrera ett konto

  Den vanligaste typen av konto på webbplatser är de där du själv skapar ett specifikt konto för just den webbplatsen. Du registrerar dig med e-postadress eller användarnamn och ett lösenord.

  Illustration. Inloggningsruta med fält för användarnamn eller e-post, lösenord, upprepa lösenord och en knapp för att registrera.

  Logga in med Google eller Facebook

  Ett alternativ till att skapa ett konto är att webbplatsen kan använda dina inloggningsuppgifter från till exempel Google eller Facebook för att även logga in på deras webbplats. Trots att webbplatsen inte på något annat sätt hör ihop med just Google eller Facebook.

  Illustration. Inloggningsruta med möjlighet att logga in med användarnamn eller sitt Facebook-eller Google-konto.

  Legitimera dig via BankID

  BankID fungerar som en legitimering och dina uppgifter finns sparade på ditt personnummer. När du får alternativ att logga in med BankID för att bevisa din identitet betyder det ofta att kontot innehåller särskilt känsliga uppgifter.

  Illustration. Inloggningsruta där man kan skriva in sitt personnummer och logga in med hjälp av sitt bankID.
 • Kontrollera din säkerhet

  Hur många olika konton tror du att du har ungefär?

  En viktig regel är att inte ha samma lösenord överallt. Skulle lösenordet från en sida läcka till obehöriga så kan det inte användas för att få åtkomst på någon annan sida.

  Vad av följande innehåller dina lösenord?

  Använd inte lösenord som någon kan gissa sig till, exempelvis namn på familjemedlemmar, födelsedatum eller adress. Extra säkra lösenord skapas genom att kombinera stora och små bokstäver, siffror och specialtecken.

  När bytte du lösenord senast?

  Ju oftare du byter dina lösenord desto säkrare kan du vara. Om någon obehörig fått tillgång till ditt lösenord skyddas det omedelbart så fort ett nytt lösenord börjat användas istället.

  Var förvarar du dina lösenord?

  Det bästa sättet att förvara lösenord är helt enkelt att memorera dem. Att skriva ner dem både fysiskt och digitalt skapar en risk att någon obehörig kan komma åt dem. I nästa steg får du tips på hur hanteringen kan förenklas.

 • Så kan det se ut

  När du skriver in ett lösenord för första gången kan du ofta välja att spara det. Du får automatiskt upp frågan ”Vill du spara lösenordet”.

  Illustration. Ruta med frågan om du vill spara lösenordet med svarsalternativen Ja, Inte nu eller Aldrig.

  Väljer du ”Ja” så sparas lösenordet på din enhet eller i din webbläsare. Då slipper du att fylla i lösenordet nästa gång du besöker och ska logga in på samma sida.

  Tänk på!

  Om du låter din enhet spara lösenorden blir det extra viktigt att även skydda själva enheten från att andra ska kunna använda den. Både datorer, surfplattor och mobiltelefoner går att skydda med en kod eller ett lösenord.

  Illustration. Sifferkombination.