• Internetforum

  Internetforum är en mötesplats på internet där ett flera personer samlas för att ställa frågor, ge varandra svar, diskutera ämnen och/eller bara läsa det som andra skriver. Det är en mer öppen och långsammare kommunikation än exempelvis chatt och diskussionerna är oftast öppna för vem som helst som går in på sidan.

 • Vad skulle du ha nytta av?

  Du ställs inför ett praktiskt problem – Hur skulle du kunna använda ett internetforum?

  Fördelen med internetforum är att du ofta kan hitta svar på frågor genom att de redan blivit ställda och besvarade av någon annan. Hittar du inte svaret kan du få hjälp och hjälpa andra som undrar samma sak, genom att själv skriva en fråga.

  Du är kunnig och intresserad av ett specifikt ämne – Hur skulle du kunna använda ett internetforum?

  Fördelen med internetforum är att du fritt kan dela med dig av tankar, idéer och lösningar i ett fritt format. Dessutom kan du skriva svar på andras direkta frågor och hjälpa många samtidigt.

 • Läsa

  De flesta forum är helt öppna för vem som helst att ta del av. Det betyder att alla som går in på webbplatsen kan läsa det andra har skrivit.

  Skriva

  För att du själv ska kunna skriva kräver ofta forumet att du registrerar dig och har ett eget konto. Det är viktigt för att forumet ska kunna ha koll och till exempel stänga av användare som gör saker som bryter mot forumets regler. Det är viktigt att du själv tänker på att inte skriva något som uppenbart kan vara stötande.

 • Kategorier

  Ett forum har ofta en uppsättning kategorier eller ämnen. De är för att kategorisera inläggen och frågorna på ett strukturerat sätt och göra det lättare för dig att hitta det du är intresserad av.

  I vissa forum kan personer som använder forumet skapa egna ämnen och ibland finns ett antal fasta ämnen att välja mellan.

  Inom varje kategori eller ämne finns inlägg som brukar kallas för trådar. Trådarna startas av personer som använder forumet, genom att exempelvis skriva en fråga. Tråden innehåller också andra personers svar. Anledningen till att de kallas trådar är att det går att följa vem som svarar på vad, i olika nivåer. Det vill säga svara på den huvudsakliga frågan eller svara på ett redan befintligt svar eller följdfråga.

 • Webbsida med forum

  Exempelvis en dagstidning som lägger ut nyheter inom en mängd olika områden och som även har ett internetforum där alla besökare kan diskutera olika ämnen med varandra.

  Bara forum

  Exempelvis ett internetforum om djur som enbart består av ett diskussionsforum där alla som gillar, arbetar med eller har djur kan samlas kring frågor och ämnen relaterat till djur.