• Söka jobb via annons

    Nu kommer du att bli guidad i hur det går till att söka jobb via digitala annonser. Vilka typer av jobbannonser finns det, hur hittar du rätt jobbannons och hur går det till när du ansöker? Steg för steg går vi igenom principer för hur digitalt jobbsökande går till.

  • Webbplatser för jobbannonser

    Annonser

    Det finns en rad olika platser för jobbannonser som har som uppgift att koppla samman företag och organisationer med arbetssökande. Här lägger arbetsgivare ut jobb som arbetssökande kan söka. Annonserna liknar traditionella annonssidor men fokuserar helt på jobb.

    Bemanningsföretag

    En annan plats för jobbannonser är webbplatser till bemanningsföretag. Det är företag som arbetar med att leta kompetens utifrån behov på uppdrag av företag och organisationer. Vissa är inriktade på särskilda branscher eller kompetenser. Här är det vanligt med konsultuppdrag, det vill säga att du blir anställd för att bli utlånad till företag och organisationer.

    Platsbanken

    Platsbanken är Arbetsförmedlingens sida för jobbannonser från företag och organisationer som söker ny personal genom Arbetsförmedlingen. Platsbanken är ett verktyg för arbetsgivare att hitta ny personal och ett verktyg för att hjälpa arbetssökande att både hitta och söka jobb.

    Sociala medier

    Jobbannonser förekommer även i sociala medier, bland annat på LinkedIn som är en tjänst där du kan skapa ett digitalt cv, nätverka med kontakter och helt enkelt marknadsföra dig själv. Här finns både utrymme för en egen profil med information om dig själv, men även möjligheten att söka efter jobbannonser eller få utvalda förslag på annonser utifrån din kompetens.

  • Söka på yrke och ort

    Illustration. Ett sökfält med rubriken yrke där ordet produktionsledare skrivits in.

    Du söker oftast utifrån vilket yrke du har eller vill ha. I det här exemplet använder vi yrket produktionsledare. När du skrivit in ett yrke är det vanligt att en lista med förslag dyker upp under sökrutan. Du kan antingen välja det sökord du själv skrivit eller välja att klicka på ett av förslagen.

    Illustration. Ett sökfält där ordet produktionsledare visas, med möjlighet att skriva flera eller ta bort.

    Dina valda sökord sparas i sökfälten som vi visar ovan. Du kan ofta kombinera flera yrken genom att helt enkelt skriva in flera. Du kan också ta bort sökorden genom att klicka på krysset intill dem.

    Illustration. Ett sökfält med rubriken ort där ordet stockholm skrivits in.

    Förutom yrke kan du också söka utifrån ort, för att begränsa sökningen till jobb nära dig eller där du vill jobba. För att ange ort kan du oftast skriva namn på en stad, kommun eller ett län.

  • En lista på sökresultat

    Illustration. En fiktiv lista på sökresultat innehållande företag, yrke och beskrivning.

    Annonserna presenteras vanligtvis med företagets namn och logotyp, en titel, en kortare beskrivning och när sista ansökningsdatum är.

  • Olika sorteringsalternativ

    Illustration. En fiktiv rullist med rubriken sortera samt alternativen relevans, datum och sista ansökningsdatum.

    Ofta kan du också sortera annonserna utifrån det datum då annonsen blev publicerad eller sista ansökningsdatum.

  • Exempel på filtrering

    Illustration. Fiktiv rullist med rubriken filtrera markerad.

    Filtreringen hjälper dig att begränsa antalet jobb i listan och bara välja ut de som är aktuella för dig.

    Illustration. Fiktivt formulär med yrkeskategorier och anställningsformer.

    Du filtrerar vanligtvis annonser utifrån kategorier och anställningsform. I din filtrering kan du välja en eller flera kategorier och/eller en eller flera anställningsformer.

  • Skapa en bevakning

    Illustration. Ett fiktivt fält med en e-postadress inskriven, samt knapp för att skicka.

    Det vanligaste är att du skriver in din e-postadress för att få ett e-postmeddelande med jobb som matchar din sökning. Ibland räcker det med att spara, exempelvis om du använder webbplatsen med ett konto du är inloggad på.

  • Exempel på en annons med ansökan

    Illustration. En fiktiv jobbannons med information om företaget, arbetsuppgifterna, kvalifikationer och anställningsvillkor.

    Vanligtvis finns en beskrivning av företaget, arbetsuppgifterna, en lista över vad du behöver för kunskaper och erfarenhet och vilken typ av anställning det gäller. Stämmer informationen in på dig fortsätter du till ansökan.

    Illustration. Ett fiktivt ansökningsformulär med fälten förnamn, efternamn, beskrivning och bifoga dokument.

    För att ansöka om jobbet skickas du oftast till en ny sida. Generellt brukar ansökan vara i två steg. Vanligtvis får du dels fylla i textfält med information om dig själv, och dels att bifoga digitala dokument som cv och personligt brev.